Těstoviny alla norma
450 g
těstovin penne rigate
60 ml extra panenského olivového oleje, plus navíc pro fritování lilku
1/2 bílé cibule, nasekané
400 g plechovka loupaných švestkových rajčat
sůl a čerstvě mletý černý pepř k ochucení
1 středně velký lilek, na kostičky
čerstvé lístky bazalky, natrhané
salátová ricotta, čerstvě nastrouhaná pro posypání
Postup přípravy:
vařte penne v hrnci vroucí osolené vody. Míchejte, aby se neslepily. Zatímco se těstoviny vaří, udělejte omáčku.
v kastrolu rozehřejte 60 ml olivového oleje.
lehce zpěňte cibulku, aby změkla, pak přidejte švestková rajčata i se šťávou z plechovky. Dřevěnou vařečkou rozbijte rajčata na malé kousky.
přidejte sůl a pepř. Vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne.
v jiné pánvi osmažte lilek až zezlátne, a dejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
sceďte těstoviny přibližně 2 minuty před tím, než jsou al dente, a přidejte je do kastrolu.
dovařte těstoviny v omáčce. Přidejte osmahnutý lilek, bazalku a posypte salátovou ricottou.
dobře to v kastrolu promíchejte, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Dávejte pozor, abyste těstoviny nerozvařili.
dejte na talíř, navrch ještě posypte salátovou ricottou a ihned podávejte.
Pro 4 osoby