Špenátové rizoto tety Orsoly
400 g
rýže arborio
svazek špenátu (čerstvého nebo mraženého)
150 g měkké ricotty
30 ml nesoleného másla
čerstvě nastrouhaný sýr Grana Padano
extra panenský olivový olej na pokropení
sůl k dochucení
Postup přípravy:
v hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a přidejte rýži arborio. První minutu stále míchejte, aby se rýže nepřilepila k hrnci.
do jiného hrnce dejte špenát společně s 60 ml vody a pár minut vařte. Jakmile špenát změkne, sundejte ho z ohně a udělejte pyré pomocí kuchyňského robota.
vařte rýži přibližně 12 minut nebo do doby, kdy bude před fází al dente. Vylijte většinu vody z hrnce, malé množství vody v rýži nechte. Přidejte špenátové pyré.
vmíchejte měkkou ricottu, sýr Grana Padano a máslo do rýže. Dochuťte solí.
vypněte plamen a nechte vařit další minutu nebo tak nějak. V této chvíli by rýže měla mít krémovou konzistenci.
dejte na talíř a pokropte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Pro 4 osoby