Špaldové rizoto na Chianti
60 ml
extra panenského olivového oleje
3 šalotky, nakrájené na kostičky
400 g špaldy nebo pšenice
700 ml vína Chianti Classico
470 ml zeleninového vývaru
30 ml nesoleného másla
čerstvě nastrouhaný sýr Grana Padano
Postup přípravy:
rozehřejte olivový olej a polovinu másla ve velkém hrnci a přidejte šalotku.
zpěňte šalotku až zesklovatí. Přidejte špaldu a pokračujte v míchání.
jakmile je špalda lehce opečená na másle a olivovém oleji, přidejte 1/3 Chianti a nechte zredukovat. Stále míchejte.
až se víno zredukuje, přidejte 1/4 zeleninového vývaru ke špaldě. Pokračujte v míchání a přidávejte zeleninový vývar postupně s tím, jak se odpařuje. Opakujte, dokud nevyužijete všechen vývar.
pokračujte ve stejném postupu pomocí zbytku Chianti. Vařte dalších 12 až 15 minut nebo až je to al dente.
vmíchejte čerstvě nastrouhaný sýr Grana Padano a zbytek másla. Ihned podávejte.
Pro 4 osoby