Špagety alla carbonara
30 ml
extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, rozmačkané
400 g špaget
100 g pancetty, na kostičky
4 vejce
240 ml mléka
120 ml čerstvě nastrouhaného sýru Pecorino
černý pepř
sůl
Postup přípravy:
vařte špagety ve vroucí osolené vodě. V kastrolu rozehřejte 30 ml olivového oleje.
přidejte česnek, pancettu a vařte pár minut. Odstraňte česnek, když je zlatohnědý, a snižte plamen.
do mísy dejte mléko, pecorino, sůl a hodně černého pepře.
oddělte vejce, dejte pozor, abyste nerozbili žloutky. Přidejte bílky do mléčné směsi a dobře promíchejte.
když jsou špagety al dente, dobře je sceďte.
přidejte těstoviny do kastrolu s pancettou a sundejte z ohně.
vlijte mléčnou směs a míchejte minutu nebo tak nějak. Teplo ze špaget uvaří vejce a zahustí omáčku.
dejte na talíř a každou porci navrch ozdobte žloutkem.
přidejte čerstvě mletý černý pepř a ihned podávejte.
Pro 4 osoby