Rizoto s červenou řepou a lanýžovým olejem
60 ml extra panenského olivového oleje
30 ml másla
2 šalotky, nasekané
240 ml rýže arborio
120 ml bílého vína
480 ml čerstvé šťávy z červené řepy nebo pyré
1 l zeleninového vývaru
sýr Grana Padano pro posypání, čerstvě nastrouhaný
lanýžový olej, pro pokropení
Postup přípravy:
ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a polovinu másla na středním plameni. Vařte šalotky asi 3 minuty až zesklovatí, občas promíchejte.
přidejte rýži arborio a pokračujte v míchání další minutu. Přidejte víno a míchejte 2 minuty, nebo dokud se víno neodpaří. Nalijte polovinu šťávy z červené řepy a nechte zredukovat.
pomalu naběračkou přidejte zeleninový vývar a míchejte, dokud se neodpaří. Tento krok opakujte, dokud není rizoto al dente (16 až 20 minut). Použijte zbývající šťávu z červené řepy k ukončení procesu vaření.
sundejte z ohně a vmíchejte zbývající máslo. Dejte na talíř a posypte rizoto čerstvě nastrouhaným sýrem Grana Padano. Na jednotlivých talířích pokropte lanýžovým olejem a ihned podávejte.
Pro 4 osoby