Gnudi s dýní
125 ml extra panenského olivového oleje
500 g máselné dýně, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostky
sůl a pepř podle chuti
500 g čerstvého sýru ricotta
290 ml parmezánu najemno nastrouhaného + něco navíc na posypání
125 ml mouky
1 vejce
Postup přípravy:
rozehřejte v pánvi polovinu extra panenského olivového oleje. Přidejte máslovou dýni, sůl a pepř, a dělejte až dýňovou směs změkne. Přemístěte dýni do misky. Rozmačkejte vidličkou až je z dýně hladká směs. Nechte vychladnout.
přidejte sýr ricotta, 4/5 parmezánu, mouku a vejce. Důkladně promíchejte až je ze směsi měkké těsto. Možná bude potřeba přidat trochu mouky navíc, pokud bude směs příliš vlhká.
rukama udloubněte tolik směsi, abyste ho vyváleli do velikosti golfového míčku. Opakujte, dokud směs nespotřebujete.
dejte gnudi kuličky do hrnce s vroucí osolenou vodou zhruba na minutu, nebo až vyplavou na povrch. Okapejte a dejte na talíř.
pokropte zbylým extra panenským olivovým olejem a posypte parmezánem.
Výsledek: 6 porcí