Gnudi all´acqua 2
velký svazek syrového špenátu, nasekaného
75 ml extra panenského olivového oleje, plus navíc na pomazání rukou
4 stroužky česneku, najemno nasekané
450 g čerstvé ricotty
60 ml (57 g) čerstvě nastrouhaného parmezánu, plus navíc na posypání
sůl dle chuti
malé množství mouky, pokud je třeba
20 cherry rajčátek, rozkrojených na půlky
4-8 lístků čerstvé bazalky, nasekaných
Postup přípravy:
předehřejte troubu na 200°C.
orestujte špenát se 45 ml olivového oleje a s polovinou množství česneku pár minut do měkka. Nechte vychladnout.
potom v míse smíchejte ricottu, špenát, parmezán a sůl. Přidejte malé množství mouky, pouze pokud je ricotta příliš vlhká.
směs důkladně promíchejte.
rozetřete si trošku olivového oleje do rukou. Naberte si směs o velikosti vejce do dlaní a vytvarujte kompaktní kuličku. Opakujte, dokud směs nespotřebujete.
v rendlíku rozehřejte zbývající olivový olej, pak přidejte česnek, cherry rajčátka a bazalku a vařte přibližně 5 minut.
lžící dejte polovinu omáčky do zapékací mísy, pak přidejte gnudi a navrch nalijte zbývající omáčku.
posypte parmezánem a pečte přibližně 10 minut nebo až jsou do zlatova. Ihned podávejte.
Pro 4 osoby