Fettuccine s artyčoky
4 artyčoky
1 citron, rozkrojený na půlky
450 g těstovin fettuccine
60 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, nasekané
2 sušené chili papričky, drcené (volitelně)
20 cherry rajčátek, rozkrojených na půlky
240 ml bílého vína
750 ml (1 sklenice) rajského protlaku
6 lístků máty
sůl dle chuti
30 ml nesoleného másla
štědrá dávka parmezánu, čerstvě nastrouhaného
Postup přípravy:
očistěte artyčoky odstraňonávím všech tuhých vnějších listů, dokud se nedostanete ke světle žlutému středu. Nožem z artyčokových stonků oloupejte tuhou vnější slupku. Odřízněte horní 1/3 každého artyčoku a potřete rozpůleným citronem.
vymačkejte citronovou šťávu do mísy studené vody a dejte do ní všechny očištěné artyčoky, aby nezhnědly.
dejte fettuccine do vroucí osolené vody. Míchejte, aby se neslepily.
přidejte olivový olej, česnek a chili papričky do kastrolu a zpěňte do zlatova. Vyndejte artyčoky z vody a nahrubo nakrájejte.
přidejte artyčoky, cherry rajčátka a bílé víno do pánve. Až se víno zredukuje, přidejte rajský protlak, mátu a sůl. Nechte zlehka povařit přibližně 15 minut.
asi 2 minuty před tím, než jsou fettuccine al dente, je sceďte, ale uchovejte přibližně 240 ml vody z těstovin.
přidejte fettuccine a vodu z těstovin do pánve. Pak přidejte máslo a parmezán a vařte vše dohromady dalších 30 sekund. Ihned podávejte.
Pro 4 osoby