Pizza Fritta s rajčatovou omáčkou nebo medem
K osmažení těsta:
450 g těsta na pizzu
extra panenský olivový olej
Rajčatová omáčka:
50 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, nakrájené na kousky
350 g drcených rajčat
čerstvá bazalka, natrhaná
sůl
čerstvě nastrouhaný sýr Pecorino
Sladká verze:
30 ml medu
Postup přípravy:
v rendlíku rozehřejte olivový olej na rajčatovou omáčku. Přidejte drcená rajčata, česnek, sůl a bazalku. Vařte 2 až 3 minuty.
rozdělte těsto na 4 stejné díly. Roztáhněte a zploštěte každý kus rukama k vytvoření malých pizz.
ve velké pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej na vysokou teplotu. Opatrně vložte každý kousek těsta do horkého oleje a vařte asi minutu na každé straně. Jakmile je těsto nafouklé a dozlatova po obou stranách, vyjměte ho z pánve a dejte na papírový ubrousek, aby absorboval přebytečný olej.
odstraňte všechen syrový nevstřebaný česnek z rajčatové omáčky a lžící naneste omáčku na osmažené těsto. Posypte čerstvé nastrouhaným sýrem Pecorino a ihned podávejte.
u sladké verze nedělejte rajčatovou omáčku, ale pokapejte osmažené těsto medem. Podávejte horké.
Výsledek: pro 4 osoby